Praktiskt

Hur tar man steget?


1. Anmäl er till vår skola

Så snart ni tror er veta att ni vill komma till oss, anmäl er här. När ni gjort er anmälan kommer vi ta kontakt med ert barns skola i Sverige för överlämning (gäller långtidselever) samt med er och meddela om vi har plats för ert barn enligt den tidsplanen ni finner på vår anmälan.


2. Ansök om ledighet från er skola i Sverige

När ni fått plats, tag kontakt med er nuvarande skola och ansök om ledighet/ "tillfälligt byte av skola". Meddela skolan att den Svenska skolan på Teneriffa är godkänd av Skolverket i Sverige för verksamhet i skolår F-6, statsbidragsberättigad och därmed sätter betyg ( i år 6) och gör de nationella proven (år 3 och 6) precis som vilken svensk skola som helst. Bifoga vårt "Brev till rektor" där vi lyfter att en flytt till Teneriffa egentligen inte innebär någon ledighet för eleven utan ett tillfälligt byte av skola. Ni hittar vårt brev här. Om er skola nekar ledighet kan det vara av intresse för eratt även läsa en dom från förvaltningsrätten där de lutar sig mot EU-lagen om fri handel inom EU. Ta del av den här


För högstadieelever handleder vi undervisningen, ansvar för bland annat betyg ligger kvar på hemmaskolan i Sverige, dock skickar vi utförlig dokumentation som stöttar dem i detta arbete.


3. Boende

Att hitta boende på Teneriffa och i någorlunda närhet till skolan kan bitvis kännas svårt men till slut brukar man lyckas. Om man inte har möjligheten att komma ner i förväg på "titt-resa" så är ett alternativ att man bor på hotel de första veckorna och letar lägenhet på plats då. Ett annat alternativ är att man letar boende på några av alla de hemsidor som finns. Ni finner några stycken av dessa här.


4. Biljetter

Trots att det är möjligt att ta bil hit, via färja från södra Spanien så är flyg att rekommendera. Flyg kan ni hitta på olika sajter, exempelvis Skyscanner. Så fort ni bokat er resa så ber vi er att skicka ankomstdatum till oss så att vi vet när vi kan boka in ett inskolningssamtal. Detta samtal har vi senast en dag innan elevens skolstart.


5. Försäkringar

Ni som stannar kort tid klarar er bra med det "Blå EU-kortet" men om ni ska stanna längre tid finns det tre alternativ

  • Ansök om att bli spansk  invånare (residente). Alla invånare har gratis sjukvård på de kommunala sjukhusen.
  • Köp tilläggsförsäkring i Sverige, OBS - gör detta innan avresa. Det sägs att Länsförsäkringar är både bra och billiga.
  • Köp försäkring i Spanien - men dessa är ofta dyrare än i Sverige.6. Ansökan om statsbidrag eller skolpeng

Om ni tänkt att stanna en längre tid och anländer under höstterminen kan man ansöka om statsbidrag. Statsbidraget tillfaller skolan och sänker er elevavgift. Kontakta rektor som hjälper er med allt i detta ärende. Läs gärna mer på Skolverkets hemsida här. Klicka sen på "Viktiga datum och beslut - Ansökan 15 oktober..."


Oavsett ni får statsbidrag eller ej så bör ni alltid kolla upp om er kommun är villig att skicka med ert barns skolpeng. Kontakta kommunens utbildningsförvaltning och undersök denna möjlighet. Om ni blir beviljade skolpeng så blir ni helt befriade från vår skolavgift, dock inte från vår inskrivningsavgift, läs mer om våra avgifter här.


7. Möte med skolan hemma i Sverige - innan avfärd.

För alla elever som stannar kortare än 3 månader på Teneriffa är det bäst för alla parter, inte minst eleven själv, att följa hemmaskolans verksamhet. Vid ert möte ber ni därför om planeringar, material i form av böcker, stenciler, elevdokumentation (IUP) mm. Skicka vårt dokument till er lärare för insamling av uppgifter i de olika ämnena. Hämta dokumentet som redigerbar Wordfil här, om det inte fungerar be om det per mail. Det ni kan maila ner till oss skickas så snart som möjligt, resterande tas med till inskolningssamtalet som sker senast dagen innan skolstart på Teneriffa. Om ni tänkt stanna längre tid än 3 månader följer eleven skolans ordinarie planering och undervisning. Vi står då för allt material. 8. Packning

I stort sett allt finns att köpa på Teneriffa, möjligen med undantag av svenska böcker, men dessa finns att låna på skolan alternativt Svenska kyrkan. Svenska skolan har både barn och vuxenlitteratur. Flyger ni med ett lågprisbolag är det billigast att förboka resväskor på nätet innan ni kommer till flygplatsen.9. Ankomst Teneriffa

Känn solens värmande strålar och Svenska skolans välkomnande till inskrivningssamtal. Vid samtalet går vi igenom medhavt material såsom böcker och planeringar. Vi diskuterar även hur vi tillsammans kan göra denna tid på Svenska skolan till den bästa tänkbara. Detta samtal sker alltid innan eleven börjar sin skolgång, oftast eftermiddagen innan er första skoldag. Om ni landar på en helg så sker detta samtal på måndag eftermiddag och skolstart sker således på tisdag morgon. 10. Skolstart

När inskolningssamtalet är avklarat är man välkommen att börja på vår skola. Nu kör vi!...11 Hemresa

Till slut så kommer troligtvis dagen då det är dags att resa hem till Sverige igen. Vi träffas för ett utskrivningssamtal där vi går igenom den elevdokumentation vi sammanställts och som kommer delges till mottagande lärare i Sverige. Elevdokumentationens syfte är bland annat att se till att ert barn enkelt kan återgå till sin gamla skola. Självklart välkomnar vi frågor från mottagande lärare/rektor om de önskar om det uppstått några eventuella frågetecken.
_______________________________________________________________________

Webmaster:

Tommy Isaksson

info@teneriffaskolan.se